Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jogo Administrator

Dołączył: 31 Maj 2014 Posty: 840 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Płoskie
|
Wysłany: Śro 20:35, 17 Gru 2014 Temat postu: Przepis na bimbrownie |
|
|
Znalazlem w necie taki oto przepis na bimber.Nie sprawdzone przeze mnie,dzialacie na wlasne ryzyko.
Alternatywne rozwiązanie:
Podłoże:
- 300 g cukru
- żelatyna
- 200 ml wody
Starter:
- łyżeczka cukru
- łyżeczka drożdży
- woda
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Po rozpuszczeniu cukru, przygotowujemy żelatynę zgodnie z recepta z opakowania. Całość wlewamy do litrowej butelki i czekamy aż dobrze wystygnie (około 12h).
Tak przygotowana bimbrownie startujemy wlewając około 1 cm wody, sypiąc łyżkę cukru i łyżkę drożdży. Po upływie doby bimbrownia powinna się ustabilizować i pracować około miesiąca bez większych wahań w wydajności.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
rabbit rekin

Dołączył: 17 Wrz 2013 Posty: 1020 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zamość
|
Wysłany: Śro 21:49, 17 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Testuj - trochę nie realne ten miesiąc ale kto wie?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
jogo Administrator

Dołączył: 31 Maj 2014 Posty: 840 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Płoskie
|
Wysłany: Śro 22:05, 17 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
A wiesz ze jak znajde w kuchni zelatyne to moze sie skusze,tylko podwoje proporcje.
EDIT
Pany i Panie testuje juz tezeci dzien te metode,i powiem ze ztabilna na max bo zamias max startu,przy galarecie tego brak,idzie rowno lecz powoli i z tad ten miesiac pewnie sie bieze,z kostki lipy wychodzi dwa strumyki babli przez 24h.ale wskaznik zielony nadal,fakt ze zrobilem 600 cukru.
EDIT
Dzis projekt upadl,zacier sie zatrzymal i olalem ten pomysl,powrucilem do starej sprawdzonej metody.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
rabbit rekin

Dołączył: 17 Wrz 2013 Posty: 1020 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zamość
|
Wysłany: Pon 22:19, 22 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Czyli drożdże nie dadzą rady przepracować galaretki, a może za mocno stężało? Próbuj mniej żelatyny albo jeszcze lepiej budyń z mąki ziemniaczanej jako zacier. Teoretycznie im gęstszy zacier tym stabilniejsza powinna być bimbrownia ale za gęsto jak widać też nie może być.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
jogo Administrator

Dołączył: 31 Maj 2014 Posty: 840 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Płoskie
|
Wysłany: Pon 22:23, 22 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
No moze byc ze za gesta bo przepis byl na cala paczke na 2,5 litra wody,wsypalem na pale bo wagi nie mam i cos zepsulem,znaczy ona fermetuje tylko z czestotliwoscia mocno mizerna,moze 25l baniak bym obgonil przez pol roku 
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|